Žihľava dvojdomá (Urtica dioica)

Žihľava dvojdomá (Urtica dioica)

My ľudia sme zvláštni…

Poklady, ktoré máme priamo “pod nosom” nevidíme, kým na našej životnej ceste nezablúdome a nedozrieme natoľko, aby sme si ich začali vážiť.

Týmito pokladmi myslím bylinky, ktoré rastú všade okolo nás. My ich však nepoznáme a dokonca ich trháme a považujem za burinu. Áno, aj ja som to bohužiaľ robil… 🙂

Vezmite si napríklad “obyčajnú” žihľavu

V jednej bylinke nájdete až 10 rôznych druhov minerálov a vitamínov.
10!
V jednej bylinke.

My však radšej ideme do lekárne a kúpime si napr. vitamín C, vápnik, horčík a zinok v doplnkoch stravy. Pritom ich “obyčajná” žihľava, ktorá Vám pravdepodobne rastie pri dome, všetky obsahuje.

Okrem týchto mikroživín v nej nájdete ešte aj vitamín A, vitamín K, vitamíny skupiny B (B2, B5 a B6), fosfór, draslík a antioxidanty,

Naši predkovia aj bez vedeckých štúdií vedeli, prečo je pre nich žihľava dar a prečo pijú žihľavový čaj.

My, hoci dnes máme niekoľko vedeckých štúdií, ktoré pozitívne zdravotné výhody žihľavy potvrdzujú, ho nepijeme…

A to si vezmite, že žihľava (podľa vedeckých štúdií) napríklad môže pomáhať pri:

  • artritíde (pôsobí protizápalovo)
  • pri zväčšenej prostate
  • podporuje zdravie močového traktu (má odvodňovacie účinky)
  • prispieva k detoxikácii tela (kvôli antioxidantom)
  • znižuje krvný tlak
  • podporuje tvorbu červených krviniek (napr. pri chudokrvnosti)
  • podporuje zdravie imunitného systému (kvôli vysokému obsahu vitamínu C)
  • pomáha pri liečbe kožných problémov (napr. ekzémy a akné)

Takže nabudúce prosím žihľavu nevyhadzujte do kompostu, ale radšej si z nej uvarte čaj… 😉

Zázračným pokladom pre Vás môže byť aj jedlo, ktoré je bežne dostupné. Stačí ho iba správne kombinovať. V tom Vám môže pomôcť Jedálniček na mieru alebo Kaki online kuchárka.

© Tomáš Hadžega

Žihľava dvojdomá (Urtica dioica)
Oznámkujte tento článok 🙂

Páčil sa vám článok? Odporučte ho i svojim priateľom!
Tomáš je autor projektu Nutrition Experts, ktorého poslaním je učiť ľudí, ako získať vysnívanú postavu, zvýšiť svoju kondíciu, získať viac energie, odstrániť únavu a to vďaka správnym informáciám o výžive postavených na vedeckých základoch. Je autorom knihy Chudnutie na mieru, absolventom Univerzity Komenského FTVŠ v Bratislave (Mgr.) a Karlovej univerzity FTVS v Prahe (PhD.). Tomáš sa odborne zaoberá výživou, telesnou zdatnosťou, nadváhou a obezitou dospelých, prednáša a publikuje v odborných časopisoch na Slovensku i v zahraničí. So svojimi klientmi pracuje individuálnou formou prostredníctvom bežne dostupných potravín. Osobnými i online konzultáciami, jedálničkom na mieru i komplexnou osobnou starostlivosťou. Jeho klienti schudli jedlom už viac ako 1 000 kilogramov. Organizácia BPH - British Publishing House Ltd. ho v roku 2022 zaradila do encyklopédie významných osobností Slovenskej a Českej republiky.
error: Obsah je chránený!