My ľudia sme zvláštni…
Poklady, ktoré máme priamo “pod nosom” nevidíme, kým na našej životnej ceste nezablúdome a nedozrieme natoľko, aby sme si ich začali vážiť.
Týmito pokladmi myslím bylinky, ktoré rastú všade okolo nás. My ich však nepoznáme a dokonca ich trháme a považujem za burinu. Áno, aj ja som to bohužiaľ robil… 🙂
Vezmite si napríklad “obyčajnú” žihľavu…
V jednej bylinke nájdete až 10 rôznych druhov minerálov a vitamínov.
10!
V jednej bylinke.
My však radšej ideme do lekárne a kúpime si napr. vitamín C, vápnik, horčík a zinok v doplnkoch stravy. Pritom ich “obyčajná” žihľava, ktorá Vám pravdepodobne rastie pri dome, všetky obsahuje.
Okrem týchto mikroživín v nej nájdete ešte aj vitamín A, vitamín K, vitamíny skupiny B (B2, B5 a B6), fosfór, draslík a antioxidanty,
Naši predkovia aj bez vedeckých štúdií vedeli, prečo je pre nich žihľava dar a prečo pijú žihľavový čaj.
My, hoci dnes máme niekoľko vedeckých štúdií, ktoré pozitívne zdravotné výhody žihľavy potvrdzujú, ho nepijeme…
A to si vezmite, že žihľava (podľa vedeckých štúdií) napríklad môže pomáhať pri:
- artritíde (pôsobí protizápalovo)
- pri zväčšenej prostate
- podporuje zdravie močového traktu (má odvodňovacie účinky)
- prispieva k detoxikácii tela (kvôli antioxidantom)
- znižuje krvný tlak
- podporuje tvorbu červených krviniek (napr. pri chudokrvnosti)
- podporuje zdravie imunitného systému (kvôli vysokému obsahu vitamínu C)
- pomáha pri liečbe kožných problémov (napr. ekzémy a akné)
Takže nabudúce prosím žihľavu nevyhadzujte do kompostu, ale radšej si z nej uvarte čaj… 😉
Zázračným pokladom pre Vás môže byť aj jedlo, ktoré je bežne dostupné. Stačí ho iba správne kombinovať. V tom Vám môže pomôcť Jedálniček na mieru alebo Kaki online kuchárka.
© Tomáš Hadžega