Aké zdravotné výhody tofu poskytuje?

Tofu je bezlepková a nízkokalorická potravina. Neobsahuje žiadny cholesterol a je výborným zdrojom železa a vápnika. Môže pomáhať znižovať LDL (zlý) cholesterol i určité symptómy u žien v období menopauzy. Tofu môže byť rovnako tak prospešné pri znížení rizík srdcových ochorení, rakoviny či cukrovky 2. typu. (1)

Tofu je taktiež zdrojom niekoľkých, protizápalových a antioxidačných fytochemikálií, čo z neho robí skvelý doplnok či súčasť protizápalovej diéty. (2)

Je v poriadku jesť tofu každý deň?

Áno. Jedenie tofu a ďalších sójových jedál na dennej báze je považované za bezpečné. (3) Odporúčania sa pohybujú od 255 do 425 gramov denne. (4)

Je tofu zdravšie ako mäso?

Áno. V prípade, že sa bavíme komplexne o sóji, z ktorej je tofu zložené, potom je tofu zdravšie ako mäso. Poskytuje totiž bielkoviny, vlákninu, vitamíny a minerály bez obsahu cholesterolu a nasýtených tukov, ktoré sa nachádzajú v mäse. (5)

Pomáha tofu pri chudnutí brušného tuku?

Áno. Tofu môže pri chudnutí brušného tuku pomáhať výrazne a to vďaka vysokému obsahu sójových izoflavónov. (6)

Môže tofu pomáhať pri rakovine?

Áno. Jedenie jedál s obsahom sóje ako je napríklad tofu alebo sójové mlieko súvisí so znížením rizika určitých druhov rakoviny vrátane rakoviny prsníka, prostaty i žalúdka. (7)

Je vhodné konzumovať tofu pri rakovine prsníka?

Áno. Konzumácia tofu i iných sójových výrobkov vo svojej prirodzenej forme, je bezpečná aj pre ľudí, ktorí majú diagnostikovanú rakovinu. (8)

V minulosti dochádzalo k názorom, že sójové potraviny zvyšujú riziko rakoviny prsníka. Hlavným dôvodom bol fakt, že izoflavóny, ktoré sója obsahuje, majú chemickú štruktúru podobnú ako hormón estrogén. A vysoké hodnoty estrogénu môžu zvyšovať riziko rakoviny prsníka. (1)

Avšak konzumácia mierneho množstva sójových potravín napr. aj tofu nezvyšuje riziko rakoviny prsníka a ani iných typov rakoviny. Mierne množstvo predstavuje 1 až 2 porcie sójových potravín denne (napr. tofu či sójové mlieko). (9)

Aký má tofu vplyv na štítnu žľazu?

Žiadny. Sója (napr. tofu) nenarúša schopnosť tela vstrebať lieky, ktoré sa používajú pre liečbu spomalenej funkcie štítnej žľazy (hypotyreózy). Zatiaľ neexistuje žiadny vedecký dôkaz o tom, že by sa táto skupina ľudí mala sóji (napr. i tofu) úplne vyhýbať. (10)

Aké má tofu výživové zloženie?

100 gramov tofu obsahuje 76 kcal, 1.87 g sacharidov, 8.08 g bielkovín, 4.78 g tuku a 0.3 g vlákniny. (11)

© Tomáš Hadžega

Tofu môže byť chutnou súčasťou aj Vášho stravovania. Napríklad vďaka Jedálničku na mieru.

Tofu
Oznámkujte tento článok 🙂

Páčil sa vám článok? Odporučte ho i svojim priateľom!
Tomáš je autor projektu Nutrition Experts, ktorého poslaním je učiť ľudí, ako získať vysnívanú postavu, zvýšiť svoju kondíciu, získať viac energie, odstrániť únavu a to vďaka správnym informáciám o výžive postavených na vedeckých základoch. Je autorom knihy Chudnutie na mieru, absolventom Univerzity Komenského FTVŠ v Bratislave (Mgr.) a Karlovej univerzity FTVS v Prahe (PhD.). Tomáš sa odborne zaoberá výživou, telesnou zdatnosťou, nadváhou a obezitou dospelých, prednáša a publikuje v odborných časopisoch na Slovensku i v zahraničí. So svojimi klientmi pracuje individuálnou formou prostredníctvom bežne dostupných potravín. Osobnými i online konzultáciami, jedálničkom na mieru i komplexnou osobnou starostlivosťou. Jeho klienti schudli jedlom už viac ako 1 000 kilogramov. Organizácia BPH - British Publishing House Ltd. ho v roku 2022 zaradila do encyklopédie významných osobností Slovenskej a Českej republiky.