Aké zdravotné výhody rukola poskytuje?
Rukola je nízkokalorická potravina, s nízkym obsahom cukru, sacharidov a tuku. Má vysoký obsah niekoľkých životne dôležitých živín ako sú napr. vitamín A, silný antioxidant, ktorý podporuje imunitné funkcie v ľudskom tele, rast buniek, celkové zdravie očí i nočné videnie. Rovnako taktiež pomáha udržiavať funkciu srdca, pľúc a obličiek. (1)
Rukola vďaka svojmu obsahu glukozinolátov môže ochraňovať vaše telo proti určitým druhmi rakoviny a to vrátane rakoviny prsníka, prostaty, pľúc a hrubého čreva. Rukola je považovaná za protizápalovú potravinu. Obsahuje taktiež dostatočné množstvo vitamínu K, ktorý je prospešný pre vaše kosti a môže pomáhať pri prevencii osteoporózy. (2)
Podporuje rukola kvalitnejší spánok?
Áno. Rukola patrí medzi tmavú listovú zeleninu, ktorá je dobrým zdrojom horčíka. Tento minerál nám môže pomáhať relaxovať. Navyše šaláty a teda aj rukola, obsahujú látky, ktorú sú známe svojim čiastočne sedatívnym efektom. (3)
Podporuje rukola čistiacu silu pečene?
Áno. Rukola je bohatým zdrojom vitamínu C a antioxidantov. Taktiež obsahuje veľké množstvo chlorofylu (silný detoxikačný prostriedok), ktorý môže zvýšiť čistiaciu (detoxikačnú) silu pečene. (4)
Pomáha rukola zdraviu očí?
Áno. Rukola obsahuje bohaté množstvo luteínu a zeaxantínu, dvoch antioxidantov, ktoré sú známe svojou schopnosťou chrániť zdravie vašich očí a spomaliť rozvoj poškodenia očí modrým svetlom (napr. z vnútorného osvetlenia, televízorov, počítačových i mobilných obrazoviek). (5)
Pôsobí rukola preventívne pred rakovinou?
Áno. Rukola obsahuje veľké množstvo antioxidantov, zlúčenín, ktoré môže vaše telo ochraňovať pred poškodením alebo zvrátiť poškodenie vašich buniek. Rukola obsahuje taktiež glukozinoláty. To sú prírodné látky, ktoré rukole dodávajú jej horkú chuť a silnú vôňu. Tie môžu ľudské telo chrániť pred určitými druhmi rakoviny, vrátane rakoviny prsníka, prostaty, pľúc a hrubého čreva. (2)
Môžem jesť rukolu každý deň?
Áno. Existuje iba veľmi málo výskumov, ktoré by tvrdili, že je rukola nebezpečná pre vaše zdravie. (2) Rukola napríklad obsahuje 8-krát viac vápnika ako ľadový šalát. Tri šálky (60 gramov) rukoly vám poskytne až 100 % dennej potreby vitamínu K. (6)
Koľko rukoly za deň môžem zjesť?
1 šálku (20 gramov) denne. Americká asociácia pre zdravé srdce (American Heart Associaton) odporúča denne skonzumovať 1 šálku surovej, listovej zeleniny kam patrí rukola, špenát ale i rímsky šalát. (7)
Kto by nemal jesť rukolu?
Ľudia, ktorí užívajú lieky na riedenie krvi (hlavne Warfarín). Veľké množstvo vitamínu K, ktorý rukola obsahuje, môže totiž zvrátiť ich účinky. (2)
Je zdravšia rukola alebo špenát?
Špenát. Hlavný dôvod je, že obsahuje významne vyššie množstvo všetkých vitamínov okrem vitamínu B5. To znamená, že v špenáte nájdete vitamín A, vitamín C, vitamín E, vitamín K, vitamíny B1, B2, B3, B6 a kyselinu listovú. Špenát ani rukola však vôbec neobsahujú vitamín B12 a vitamín D. (8)
Aké má rukola výživové zloženie?
1 šalka (20 g) surovej rukoly obsahuje 5.0 kcal, 0.73 g sacharidov, 0.516 g bielkovín, 0.132 g tuku a 0.32 g vlákniny. (9)
Chutné a rýchle recepty nielen s rukolou nájdete v jedálničku na mieru.