Bielkoviny pomáhajú zabrániť strate svalovej hmoty a spomaleniu metabolizmu
Chudnutie sa nie vždy rovná iba strate tuku.
Keď človek chudne, svaly majú tendenciu znižovať svoj objem.
Avšak, vy hlavne chcete schudnúť tuk, tuk podkožný (ktorý sa nachádza pod kožou) a tuk viscerálny (okolo orgánov).
Strata svalovej hmoty, ako vedľajší efekt chudnutia nie je cieľom väčšiny ľudí.
Ďalším vedľajším efektom chudnutia je spomalenie metabolizmu.
Inými slovami, vaše telo spáli menej kalórií ako predtým, ako ste začali chudnúť.
Tento stav je často označovaný ako “mód hladovania” a vaše telo môže z jedla spáliť o niekoľko stoviek kalórií menej každý deň (30,31).
Jedenie veľkého množstva bielkovín môže znížiť úbytok svalovej hmoty a pomôže vám tak udržať vyššiu hladinu metabolizmu aj pri tom ako chudnete telesný tuk (32,33,34,35,36).
Silový tréning je ďalším dôležitým faktorom, ktorý môže znížiť stratu svalovej hmoty a spomalenie metabolizmu pri chudnutí (37,38,39).
Z tohto dôvodu sú vysoký príjem bielkovín a ťažký silový tréning dva neuveriteľne dôležité faktory pre efektívne chudnutie.
Nielenže vám pomôžu udržať váš metabolizmus na vyššej úrovni, ale taktiež sa uistíte, že to čo je pod tukom vyzerá naozaj dobre.
Jednoducho povedané, bez bielkovín a silového tréningu môžete po schudnutí vyzerať ako “chudý človek s tukom” namiesto človeka fit a štíhleho.
Jedenie veľkého množstva bielkovín je prevenciou proti strate svalovej hmoty pri procese chudnutia. Rovnako tak vám pomôže udržať váš metabolizmus sa vyššej úrovni špeciálne, keď to kombinujete s ťažkým silovým tréningom.
Koľko bielkovín je optimálne množstvo?
Denná odporúčaná dávka bielkovín je iba 46 gramov pre priemernú ženu a 56 gramov pre priemerného muža.
Táto hodnota môže byť dostatočná ako prevencia pred deficitom, ale je veľmi ďaleko od optimálneho množstva, keď sa pokúšate schudnúť (alebo nabrať svalovú hmotu).
Väčšina štúdií zameraných na bielkoviny a chudnutie vyjadruju príjem bielkovín ako percentuálnu časť kalórií.
Podľa niektorých týchto štúdií, 30% obsah bielkovín z celkového denného kalorického príjmu vyzerá byť pre chudnutie veľmi efektívne.
Aby ste zistili koľko gramov bielkovín z celkového kalorického príjmu denne potrebujete práve vy, môžete si ho vypočítať vynásobením vášho kalorického príjmu o 0,075.
Napríklad.
Pri kalorickom príjme 2 000 kalórií denne by ste mali zjesť 2 000 x 0,075 = 150 gramov bielkovín.
Rovnako tak si túto hodnotu môžete vypočítať na základe vašej hmotnosti. Napríklad pri chudnutí sa odporúča prijať 1,5 – 2,2 g na kilogram svalovej hmoty.
Najlepšie je zvýšiť váš príjem bielkovín počas dňa pridaním bielkovín do každého jedla.
Myslite na to, že tieto čísla nemusia byť úplne presné, dôležité je, aby ste pri chudnutí prijímali medzi 25-35% bielkovín, aby to bolo efektívne.
Pri procese chudnutia je optimálne prijať 25-35% bielkovín. 30% kalorickej hodnoty bielkovín je 150 gramov bielkovín pri strave s kalorickým príjmom 2 000.
Ako pridať viac bielkovín do vašej stravy?
Zvýšiť váš denný príjem bielkovín je jednoduché. Potrebujete iba jesť viac vysokobielkovinových jedál.
To zahŕňa:
- Mäso: kuracie, morčacie, chudé hovädzie, bravčové atď.
- Ryby: losos, sardinky, treska, pstruh
- Vajíčka
- Mliečne produkty: mlieko, syry, jogurty atď.
- Strukoviny: fazuľa, cícer, šošovica atď.
V prípade, že ste na nízkosacharidovej diéte potom si môžete vyberať tučnejšie kúsky mäsa. Keď na nízkosacharidovej diéte nie ste, potom sa snažte konzumovať hlavne chudé mäso. Toto vám pomôže jednoduchšie udržať vysoký príjem bielkovín bez príjmu príliš veľkého množstva kalórií.
V prípade, že bojujete s dostatočným príjmom bielkovín, tak môže byť rozumné zvážiť konzumáciu bielkovinových doplnkov stravy. Ukazuje sa, že Whey proteín má niekkoľko benefitov vrátane podpory chudnutia (40,41).
Aj keď sa jedenie väčšieho množstva bielkovín môže na začiatok zdať ako jednoduchá vec, jeho integrácia do vášho stravovania môže byť ťažká.
Preto odporúčam aspoň na začiatok použiť nástroj pre meranie kalórií. Váženie a merania všetkého čo zjete, vás uistí v tom, že dosiahnete váš bielkovinový cieľ.
Samozrejme to nemusíte robiť navždy, ale je to veľmi dôležité aspoň na začiatku, kým si zvyknete na to, ako vysokobielkovinová diéta vyzerá.
Je množstvo vysokobielkovinových jedál, ktoré môžete jesť, aby ste zvýšili váš príjem bielkovín. Aspoň na začiatok sa odporúča použiť výživový nástroj na meranie, aby ste sa uistili, že ich konzumujete dostatočné množstvo.
Čo by ste si mali z tohto článku odniesť?
Myslite na to, že bielkoviny sú najľahšia, najjednoduchia a najchutnejšia cesta ako schudnúť.
Keď je vaším cieľom schudnúť telesný tuk a chcete, aby vaše telo vyzeralo lepšie, potom sú bielkoviny naozaj kráľom živín.
Nepotrebujete sa v ničom obmedzovať, stačí iba zvýšiť váš príjem bielkovín vo vašej strave.
Jesť viac bielkovín je jednoducho ľahké a budete sa cítiť príjemne sýty.
Vďaka bielkovinovej diéte môže vaše telo spolu s obvodom pásu v priebehu mesiacov vyzerať úplne inak.
Avšak je stále dôležité myslieť na to, že kalórie sa počítajú. Bielkoviny môžu znížiť váš hlad a zrýchliť metabolizmus, ale vy neschudnete, keď nebudete jesť menej kalórií ako spálite.
Je určite možné prejedať sa a znegovať kalorický deficit vytvorený vďaka vysokému príjmu bielkovín hlavne, keď jete veľké množstvo nezdravého jedla.
Z tohto dôvodu je dôležité, aby vaše stravovanie bolo postavené z veľkej väčšiny na jednoduchých a zdravých potravinách.
Na to naozaj nezabúdajte.
V prípade, že potrebujete poradiť s vaším stravovacím režimom alebo hľadáte odbornú pomoc, mrknite sa na môj Facebook, aby vám nič neuniklo 🙂
-
Pesta, D. H., & Samuel, V. T. (2014). A high-protein diet for reducing body fat: mechanisms and possible caveats. Nutrition & metabolism, 11(1), 53.
-
Leidy, H. J., Clifton, P. M., Astrup, A., Wycherley, T. P., Westerterp-Plantenga, M. S., Luscombe-Marsh, N. D., … & Mattes, R. D. (2015). The role of protein in weight loss and maintenance–. The American journal of clinical nutrition, 101(6), 1320S-1329S.
-
Astrup, A., Raben, A., & Geiker, N. (2015). The role of higher protein diets in weight control and obesity-related comorbidities. International Journal of Obesity, 39(5), 721.
-
Guyenet, S. J., & Schwartz, M. W. (2012). Regulation of food intake, energy balance, and body fat mass: implications for the pathogenesis and treatment of obesity. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 97(3), 745-755.
-
Austin, J., & Marks, D. (2008). Hormonal regulators of appetite. International journal of pediatric endocrinology, 2009(1), 141753.
-
Lejeune, M. P., Westerterp, K. R., Adam, T. C., Luscombe-Marsh, N. D., & Westerterp-Plantenga, M. S. (2006). Ghrelin and glucagon-like peptide 1 concentrations, 24-h satiety, and energy and substrate metabolism during a high-protein diet and measured in a respiration chamber–. The American journal of clinical nutrition, 83(1), 89-94.
-
Batterham, R. L., Heffron, H., Kapoor, S., Chivers, J. E., Chandarana, K., Herzog, H., … & Withers, D. J. (2006). Critical role for peptide YY in protein-mediated satiation and body-weight regulation. Cell metabolism, 4(3), 223-233.
-
Lomenick, J. P., Melguizo, M. S., Mitchell, S. L., Summar, M. L., & Anderson, J. W. (2009). Effects of meals high in carbohydrate, protein, and fat on ghrelin and peptide YY secretion in prepubertal children. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 94(11), 4463-4471.
-
Hannon‐Engel, S. (2012). Regulating satiety in bulimia nervosa: the role of cholecystokinin. Perspectives in psychiatric care, 48(1), 34-40.
-
Blom, W. A., Lluch, A., Stafleu, A., Vinoy, S., Holst, J. J., Schaafsma, G., & Hendriks, H. F. (2006). Effect of a high-protein breakfast on the postprandial ghrelin response–. The American journal of clinical nutrition, 83(2), 211-220.
-
Westerterp, K. R. (2004). Diet induced thermogenesis. Nutrition & metabolism, 1(1), 5.
-
Bray, G. A., Redman, L. M., de Jonge, L., Covington, J., Rood, J., Brock, C., … & Smith, S. R. (2015). Effect of protein overfeeding on energy expenditure measured in a metabolic chamber–. The American journal of clinical nutrition, 101(3), 496-505.
-
Whitehead, J. M., McNeill, G., & Smith, J. S. (1996). The effect of protein intake on 24-h energy expenditure during energy restriction. International journal of obesity and related metabolic disorders: journal of the International Association for the Study of Obesity, 20(8), 727-732.
-
Johnston, C. S., Day, C. S., & Swan, P. D. (2002). Postprandial thermogenesis is increased 100% on a high-protein, low-fat diet versus a high-carbohydrate, low-fat diet in healthy, young women. Journal of the American College of Nutrition, 21(1), 55-61.
-
Veldhorst, M. A., Westerterp-Plantenga, M. S., & Westerterp, K. R. (2009). Gluconeogenesis and energy expenditure after a high-protein, carbohydrate-free diet–. The American journal of clinical nutrition, 90(3), 519-526.
-
Veldhorst, M. A., Westerterp, K. R., van Vught, A. J., & Westerterp-Plantenga, M. S. (2010). Presence or absence of carbohydrates and the proportion of fat in a high-protein diet affect appetite suppression but not energy expenditure in normal-weight human subjects fed in energy balance. British journal of nutrition, 104(9), 1395-1405.
-
Veldhorst, M., Smeets, A. J. P. G., Soenen, S., Hochstenbach-Waelen, A., Hursel, R., Diepvens, K., … & Westerterp-Plantenga, M. (2008). Protein-induced satiety: effects and mechanisms of different proteins. Physiology & behavior, 94(2), 300-307.
-
Soenen, S., & Westerterp-Plantenga, M. S. (2008). Proteins and satiety: implications for weight management. Current Opinion in Clinical Nutrition & Metabolic Care, 11(6), 747-751.
-
Weigle, D. S., Breen, P. A., Matthys, C. C., Callahan, H. S., Meeuws, K. E., Burden, V. R., & Purnell, J. Q. (2005). A high-protein diet induces sustained reductions in appetite, ad libitum caloric intake, and body weight despite compensatory changes in diurnal plasma leptin and ghrelin concentrations–. The American journal of clinical nutrition, 82(1), 41-48.
-
Leidy, H. J., Tang, M., Armstrong, C. L., Martin, C. B., & Campbell, W. W. (2011). The effects of consuming frequent, higher protein meals on appetite and satiety during weight loss in overweight/obese men. Obesity, 19(4), 818-824.
-
Hoertel, H. A., Will, M. J., & Leidy, H. J. (2014). A randomized crossover, pilot study examining the effects of a normal protein vs. high protein breakfast on food cravings and reward signals in overweight/obese “breakfast skipping”, late-adolescent girls. Nutrition journal, 13(1), 80.
-
Due, A., Toubro, S., Skov, A. R., & Astrup, A. (2004). Effect of normal-fat diets, either medium or high in protein, on body weight in overweight subjects: a randomised 1-year trial. International journal of obesity, 28(10), 1283.
-
Halton, T. L., & Hu, F. B. (2004). The effects of high protein diets on thermogenesis, satiety and weight loss: a critical review. Journal of the American College of Nutrition, 23(5), 373-385.
-
Soenen, S., Bonomi, A. G., Lemmens, S. G., Scholte, J., Thijssen, M. A., van Berkum, F., & Westerterp-Plantenga, M. S. (2012). Relatively high-protein or ‘low-carb’energy-restricted diets for body weight loss and body weight maintenance?. Physiology & behavior, 107(3), 374-380.
-
Paddon-Jones, D., Westman, E., Mattes, R. D., Wolfe, R. R., Astrup, A., & Westerterp-Plantenga, M. (2008). Protein, weight management, and satiety–. The American journal of clinical nutrition, 87(5), 1558S-1561S.
-
Loenneke, J. P., Wilson, J. M., Manninen, A. H., Wray, M. E., Barnes, J. T., & Pujol, T. J. (2012). Quality protein intake is inversely related with abdominal fat. Nutrition & metabolism, 9(1), 5.
-
Halkjær, J., Tjønneland, A., Thomsen, B. L., Overvad, K., & Sørensen, T. I. (2006). Intake of macronutrients as predictors of 5-y changes in waist circumference–. The American journal of clinical nutrition, 84(4), 789-797.
-
Ayyad, C., & Andersen, T. (2000). Long‐term efficacy of dietary treatment of obesity: a systematic review of studies published between 1931 and 1999. Obesity reviews, 1(2), 113-119.
-
Westerterp-Plantenga, M. S., Lejeune, M. P. G. M., Nijs, I., Van Ooijen, M., & Kovacs, E. M. R. (2004). High protein intake sustains weight maintenance after body weight loss in humans. International journal of obesity, 28(1), 57.
-
Johannsen, D. L., Knuth, N. D., Huizenga, R., Rood, J. C., Ravussin, E., & Hall, K. D. (2012). Metabolic slowing with massive weight loss despite preservation of fat-free mass. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 97(7), 2489-2496.
-
Rosenbaum, M., & Leibel, R. L. (2010). Adaptive thermogenesis in humans. International journal of obesity, 34(S1), S47.
-
Mettler, S., Mitchell, N., & Tipton, K. D. (2010). Increased protein intake reduces lean body mass loss during weight loss in athletes. Medicine & Science in Sports & Exercise, 42(2), 326-337.
-
Kim, J. E., Sands, L., Slebodnik, M., O’Connor, L., & Campbell, W. (2014). Effects of high-protein weight loss diets on fat-free mass changes in older adults: a systematic review (371.5). The FASEB Journal, 28(1_supplement), 371-5.
-
Layman, D. K., Evans, E., Baum, J. I., Seyler, J., Erickson, D. J., & Boileau, R. A. (2005). Dietary protein and exercise have additive effects on body composition during weight loss in adult women. The Journal of nutrition, 135(8), 1903-1910.
-
Layman, D. K., Boileau, R. A., Erickson, D. J., Painter, J. E., Shiue, H., Sather, C., & Christou, D. D. (2003). A reduced ratio of dietary carbohydrate to protein improves body composition and blood lipid profiles during weight loss in adult women. The Journal of nutrition, 133(2), 411-417.
-
Soenen, S., Martens, E. A., Hochstenbach-Waelen, A., Lemmens, S. G., & Westerterp-Plantenga, M. S. (2013). Normal Protein Intake Is Required for Body Weight Loss and Weight Maintenance, and Elevated Protein Intake for Additional Preservation of Resting Energy Expenditure and Fat Free Mass, 2. The Journal of nutrition, 143(5), 591-596.
-
Hunter, G. R., Byrne, N. M., Sirikul, B., Fernández, J. R., Zuckerman, P. A., Darnell, B. E., & Gower, B. A. (2008). Resistance training conserves fat‐free mass and resting energy expenditure following weight loss. Obesity, 16(5), 1045-1051.
-
Marks, B. L., Ward, A., Morris, D. H., Castellani, J., & Rippe, J. M. (1995). Fat-free mass is maintained in women following a moderate diet and exercise program. Medicine and science in sports and exercise, 27(9), 1243-1251.
-
Chomentowski, P., Dubé, J. J., Amati, F., Stefanovic-Racic, M., Zhu, S., Toledo, F. G., & Goodpaster, B. H. (2009). Moderate exercise attenuates the loss of skeletal muscle mass that occurs with intentional caloric restriction–induced weight loss in older, overweight to obese adults. Journals of Gerontology Series A: Biomedical Sciences and Medical Sciences, 64(5), 575-580.
-
Baer, D. J., Stote, K. S., Paul, D. R., Harris, G. K., Rumpler, W. V., & Clevidence, B. A. (2011). Whey protein but not soy protein supplementation alters body weight and composition in free-living overweight and obese adults. The Journal of nutrition, 141(8), 1489-1494.
-
Miller, P. E., Alexander, D. D., & Perez, V. (2014). Effects of whey protein and resistance exercise on body composition: a meta-analysis of randomized controlled trials. Journal of the American College of Nutrition, 33(2), 163-175.
-
https://www.healthline.com/how-protein-can-help-you-lose-weight
Proteíny na chudnutie, naozaj fungujú?
5 (100%)
5 hlas[ov]