Aké zdravotné výhody cibuľa poskytuje?

Cibuľa poskytuje ľudskému telu niekoľko zdravotných výhod. A to najmä vďaka vysokému obsahu antioxidantov a zlúčenín obsahujúcich síru. Cibuľa je kvôli svojim antioxidačným a protizápalovým účinkom spájaná so zníženým rizikom rakoviny, nižšou hladinou cukru v krvi a zlepšovaním zdravia kostí. (1)

Je jedenie surovej cibule v poriadku?

Áno. Cibuľa obsahuje vlákninu, kyselinu listovú a vitamín B, ktorý pomáha telu vytvárať nové, zdravé bunky. Konzumácia cibule je teda v poriadku, či už v surovej alebo varenej forme. Hoci surová cibuľa má vyššie hodnoty organických zlúčenín síry, ktoré ľudskému telu poskytujú mnoho výhod. (2)

Koľko cibule za deň môžete zjesť?

1 kus. Jeden kus stredne veľkej cibule sa rovná približne jednej šálke nakrájanej cibule. Pritom surová i varená forma cibule, stále poskytuje zdravotne ochranné účinky vášmu telu. (3)

Môže cibuľa zlepšovať plodnosť u mužov?

Áno. Cibuľa je prírodný antioxidant, ktorý sa tisícky rokov využíva v tradičnej medicíne. Extrakt z cibule ochraňuje spermie pred DNA poškodením. Taktiež zlepšuje kvalitu spermií a zvyšuje plodnosť. (4) Cibuľa môže taktiež zlepšiť produkciu testosterónu u mužov, ale nemusí priamo zlepšiť váš sexuálny zážitok. (5)

Môže cibuľa zlepšovať plodnosť u žien?

Áno. Konzumácia cibule môže v ženskom tele viesť k zvýšeniu úrovne antioxidantu s názvom glutatión. Glutatión môže pomôcť u žien zlepšiť kvalitu vajíčka a zdravie embrya po počatí. (6)

Podporuje cibuľa kvalitnejší spánok?

Áno. Cibuľa je jedným z mnohých prírodných ingrediencií, ktoré môžu pomôcť zlepšiť kvalitu vášho spánku, keď ju skonzumujete pred spaním. Tým dôvodom je bohatý obsah tryptofanu, aminokyseliny, ktorá pôsobí ako prírodné sedatívum. Cibuľa vám z tohto dôvodu môže pomôcť znížiť stres, čo taktiež vedie ku kvalitnému spánku. (7)

Pomáha surová cibuľa pri nachladení a chrípke?

Áno. Cibuľa vďaku svojmu obsahu zlúčenín síry, pomáha bojovať proti hlienu a podporuje jeho vylučovanie z vašich dýchacích ciest. Cibuľa je považovaná za najsilnejšie prírodné antibiotikum, ktoré dokáže bojovať s vírusovými aj bakteriálnymi infekciami a zmierňuje príznaky angíny (bolesti hrdla). (8)

Je zdravšia biela alebo červená cibuľa?

Biela i červená cibuľa obsahujú dobrý zdroj vitamínu C, ktorý tvorí viac než 10 % z odporúčaného denného príjmu v 1 stredne veľkom kuse cibule (110 g). Červená cibuľa je bohatším zdrojom vápnika, zatiaľ čo bielej cibuli vápnik chýba. Červená cibuľa obsahuje dobré množstvo železa, ale v bielej cibuli a šalotke železo chýba. (9)

Aké má cibuľa výživové zloženie?

1 stredne veľký kus cibule (110 g) obsahuje 44 kcal, 10.3 g sacharidov, 1.21 g bielkovín, 0.11 g tuku a 1.87 g vlákniny. (10)

Chutné a rýchle recepty nájdete v jedálničku na mieru, ale i v Kaki online kuchárke.

Cibuľa
Oznámkujte tento článok 🙂

Páčil sa vám článok? Odporučte ho i svojim priateľom!
Tomáš je autor projektu Nutrition Experts, ktorého poslaním je učiť ľudí, ako získať vysnívanú postavu, zvýšiť svoju kondíciu, získať viac energie, odstrániť únavu a to vďaka správnym informáciám o výžive postavených na vedeckých základoch. Je autorom knihy Chudnutie na mieru, absolventom Univerzity Komenského FTVŠ v Bratislave (Mgr.) a Karlovej univerzity FTVS v Prahe (PhD.). Tomáš sa odborne zaoberá výživou, telesnou zdatnosťou, nadváhou a obezitou dospelých, prednáša a publikuje v odborných časopisoch na Slovensku i v zahraničí. So svojimi klientmi pracuje individuálnou formou prostredníctvom bežne dostupných potravín. Osobnými i online konzultáciami, jedálničkom na mieru i komplexnou osobnou starostlivosťou. Jeho klienti schudli jedlom už viac ako 1 000 kilogramov. Organizácia BPH - British Publishing House Ltd. ho v roku 2022 zaradila do encyklopédie významných osobností Slovenskej a Českej republiky.