3. Ochorenie srdca
Ischemická choroba srdca je na celom svete zabijakom číslo jedna a najčastejšou príčinou predčasných úmrtí.
Niektoré pozorovacie štúdie ukazujú, že nízke hladiny vitamínu D môžu viesť k zvýšeným rizikovým faktorom a zvýšeným rizikám infarktu myokardu. Výsledky kontrolovaných štúdií však do tejto doby ešte túto teóriu úplne nepotvrdili. (9, 10, 11, 12, 13)
4. Môže pomôcť zabrániť a vyliečiť sklerózu multiplex*
*Roztrúsená skleróza (RS) je autoimunitné ochorenie, ktoré postihuje mozog, miechu a zrakové nervy v očiach.
Niektoré štúdie naznačujú, že adekvátny príjem vitamínu D môže riziko rozvoja RS znížiť. (14, 15) Existujú taktiež dôkazy, že vitamín D môže pomôcť spomaliť progresiu ochorenia. (16,17) Toto zistenie je však ešte potrebné potvrdiť ďalším výskumom.
5. Znižuje u detí riziko cukrovky I. typu
Diabetes I. typu je autoimunitná porucha, kedy imunitný systém útočí na inzulín, ktorý produkuje beta bunky v pankrease. Toto ochorenie je zvyčajne diagnostikované už v mladom veku a pred objavom inzulíny malo fatálne následky.
Vedecká štúdia 10 921 dojčiat, ktoré boli sledované odo dňa narodenia zistila, že deti ktoré denne prijímali o 2 000 IU vitamínu D viac, mali o 78% nižšie riziko vzniku cukrovky I. typu. (18) Metaanalýza pozorovacích štúdií potvrdzuje, že toto zistenie poukazuje na zníženie rizika o 39%. (19) Okrem týchto štúdií ďalšie z nich poukazujú taktiež na vzťah medzi príjmom vitamínu D a zníženým rizikom cukrovky II. typu u dospelých. (20)
6. Znižuje počet pádov a zlomenín u starších ľudí
U starších ľudí existuje vysoké riziko nedostatku vitamínu D a to čiastočne preto, že sa im nedostáva veľké množstvo slnečných lúčov..
Randomizované kontrolované štúdie vykonávané na starších jedincov, ktorým sa dopĺňal vitamín D ukázalo, že u nich došlo k zníženiu rizika pádov a zlomenín. (21, 22, 23) Štúdie taktiež ukázali, že minimálna denná dávka vitamínu D pre starších ľudí je 800 IU. Polovičná dávka 400 IU, ktorá bolo v štúdii testovaná nemala žiadny vplyv.
U starších ľudí je teda dôležité prijímať vitamín D v hodnotách aspoň 800 IU denne. Tento fakt môže znížiť riziko pádov a zlomenín.
7. Môže byť účinný proti chrípke a astmatickým záchvatom
Randomizovaná kontrolovaná štúdia u školských detí ukázala, že doplnenie vitamínu D malo za následok zníženie rizika chrípky o 42%. (24) Okrem toho došlo taktiež k významnému zníženiu výskytov astmatických záchvatov.
Nízke hladiny vitamínu D podľa ďalších vedeckých štúdií sa zdajú byť spojené so zvýšenými infekciami dýchacích ciest, čo naznačuje, že vitamín D hrá dôležitú úlohu pri ochrane imunity. (25, 26)
Čo by ste si z tohto článku mali odniesť?
Je to jednoduché.
Pravdou je, že vitamín D môže mať naše zdravie a náš život naozaj obrovské účinky a je iba na nás či chceme, aby tie účinky boli pozitívne alebo negatívne.
Zapamätajte si:
Vystavujte sa slnečnému žiareniu, ale dávajte pozor aby ste sa pri tom nespálili. Všetko s mierou.
V prípade, ak cítite, že váš pobyt na slnku je nedostatočný a v dohľadnej dobe k zmene pravdepodobne nedôjde, potom by ste mali vašu stravu dopĺňať o vitamín D3. Zamerajte sa na doplnky stravy, ktoré ponúkajú produkty vitamínov rozpustných v tukoch.
Podľa Rady pre Vitamín D je pre optimálne zdravie a prevenciu chorôb najlepšími hodnotami 50-80 ng/ml (125 až 200 nmol/l) v krvi.
V prípade, že sa rozhodnete hladinu vitamínu D dopĺňať rybím olejom z treščej pečene a to najmä v zimnom období, kedy je slnečných lúčov menej, potom dopĺňajte 6 000 IU vitamínu D3 po celú zimu.
Či budete potrebovať viac, menej alebo vôbec žiadne doplnenie vitamínu D na to vám dá odpoveď iba váš lekár a váš krvný test.
Keď toto všetko dokáže slnko? Čo všetko ešte dokáže príroda a jej dary? Akú moc pomáhať o ktorej väčšina ľudí vôbec nevie majú ďalšie potraviny?
Vedeli ste, že napríklad čerešňe dokážu vyriešiť problémy so spánkom efektívnejšie, ako lieky na spanie?
Alebo, že morčacie mäso dokáže efektívne pomáhať pri chudnutí?
A to nie je ani zďaleka všetko. Existujú totiž ďalšie potraviny, ktoré môžete jesť a vďaka nim nielen schudnúť, ale aj vyriešiť niektoré zdravotné problémy.
Pre získanie konkrétnych a individuálnych odporúčaní môžete využiť online výživovú konzultáciu z pohodlia vášho domova.
© Tomáš Hadžega
1. Prutsman-Pfeiffer, J. J. (2008). Lead in the human femoral head: relationships of pathology, environmental exposure, micro-architecture, and biocultural contributions to bone quality. State University of New York at Buffalo.
2. Trang, H. M., Cole, D. E., Rubin, L. A., Pierratos, A., Siu, S., & Vieth, R. (1998). Evidence that vitamin D3 increases serum 25-hydroxyvitamin D more efficiently than does vitamin D2. The American journal of clinical nutrition, 68(4), 854-858.
3. Autier, P., & Gandini, S. (2007). Vitamin D supplementation and total mortality: a meta-analysis of randomized controlled trials. Archives of internal medicine, 167(16), 1730-1737.
4. Bjelakovic, G., Gluud, L. L., Nikolova, D., Whitfield, K., Wetterslev, J., Simonetti, R. G., & Gluud, C. (2011). Vitamin D supplementation for prevention of mortality in adults. Cochrane Database Syst Rev, 7(7).
5. Lappe, J. M., Travers-Gustafson, D., Davies, K. M., Recker, R. R., & Heaney, R. P. (2007). Vitamin D and calcium supplementation reduces cancer risk: results of a randomized trial. The American journal of clinical nutrition, 85(6), 1586-1591.
6. Garland, C. F., Garland, F. C., Gorham, E. D., Lipkin, M., Newmark, H., Mohr, S. B., & Holick, M. F. (2006). The role of vitamin D in cancer prevention. American journal of public health, 96(2), 252-261.
7. van der Rhee, H., Coebergh, J. W., & de Vries, E. (2009). Sunlight, vitamin D and the prevention of cancer: a systematic review of epidemiological studies. European Journal of Cancer Prevention, 18(6), 458-475.
8. Giovannucci, E., Liu, Y., Rimm, E. B., Hollis, B. W., Fuchs, C. S., Stampfer, M. J., & Willett, W. C. (2006). Prospective study of predictors of vitamin D status and cancer incidence and mortality in men. Journal of the National Cancer Institute, 98(7), 451-459.
9. Giovannucci, E., Liu, Y., Hollis, B. W., & Rimm, E. B. (2008). 25-hydroxyvitamin D and risk of myocardial infarction in men: a prospective study. Archives of internal medicine, 168(11), 1174-1180.
10. Martins, D., Wolf, M., Pan, D., Zadshir, A., Tareen, N., Thadhani, R., & Norris, K. (2007). Prevalence of cardiovascular risk factors and the serum levels of 25-hydroxyvitamin D in the United States: data from the Third National Health and Nutrition Examination Survey. Archives of internal medicine, 167(11), 1159-1165.
11. Wang, T. J., Pencina, M. J., Booth, S. L., Jacques, P. F., Ingelsson, E., Lanier, K., & Vasan, R. S. (2008). Vitamin D deficiency and risk of cardiovascular disease. Circulation, 117(4), 503-511.
12. Pittas, A. G., Chung, M., Trikalinos, T., Mitri, J., Brendel, M., Patel, K., & Balk, E. M. (2010). Systematic review: vitamin D and cardiometabolic outcomes. Annals of internal medicine, 152(5), 307-314.
13. Wang, L., Manson, J. E., Song, Y., & Sesso, H. D. (2010). Systematic review: vitamin D and calcium supplementation in prevention of cardiovascular events. Annals of internal medicine, 152(5), 315.
14. Munger, K. L., Levin, L. I., Hollis, B. W., Howard, N. S., & Ascherio, A. (2006). Serum 25-hydroxyvitamin D levels and risk of multiple sclerosis. Jama, 296(23), 2832-2838.
15. Munger, K. L., Zhang, S. M., O’reilly, E., Hernan, M. A., Olek, M. J., Willett, W. C., & Ascherio, A. (2004). Vitamin D intake and incidence of multiple sclerosis. Neurology, 62(1), 60-65.
16. Ascherio, A., Munger, K. L., White, R., Köchert, K., Simon, K. C., Polman, C. H., & Edan, G. (2014). Vitamin D as an early predictor of multiple sclerosis activity and progression. JAMA neurology, 71(3), 306-314.
17. VanAmerongen, B. M., Dijkstra, C. D., Lips, P., & Polman, C. H. (2004). Multiple sclerosis and vitamin D: an update. European journal of clinical nutrition, 58(8), 1095-1109.
18. Hyppönen, E., Läärä, E., Reunanen, A., Järvelin, M. R., & Virtanen, S. M. (2001). Intake of vitamin D and risk of type 1 diabetes: a birth-cohort study. The Lancet, 358(9292), 1500-1503.
19. Hyppönen, E., Läärä, E., Reunanen, A., Järvelin, M. R., & Virtanen, S. M. (2001). Intake of vitamin D and risk of type 1 diabetes: a birth-cohort study. The Lancet, 358(9292), 1500-1503.
20. Mitri, J., Muraru, M. D., & Pittas, A. G. (2011). Vitamin D and type 2 diabetes: a systematic review. European journal of clinical nutrition, 65(9), 1005-1015.
21. Bischoff-Ferrari, H. A., Willett, W. C., Wong, J. B., Giovannucci, E., Dietrich, T., & Dawson-Hughes, B. (2005). Fracture prevention with vitamin D supplementation: a meta-analysis of randomized controlled trials. Jama, 293(18), 2257-2264.
22. Trivedi, D. P., Doll, R., & Khaw, K. T. (2003). Effect of four monthly oral vitamin D 3 (cholecalciferol) supplementation on fractures and mortality in men and women living in the community: randomised double blind controlled trial. Bmj, 326(7387), 469.
23. Broe, K. E., Chen, T. C., Weinberg, J., Bischoff‐Ferrari, H. A., Holick, M. F., & Kiel, D. P. (2007). A higher dose of vitamin D reduces the risk of falls in nursing home residents: a randomized, multiple‐dose study. Journal of the American Geriatrics Society, 55(2), 234-239.
24. Urashima, M., Segawa, T., Okazaki, M., Kurihara, M., Wada, Y., & Ida, H. (2010). Randomized trial of vitamin D supplementation to prevent seasonal influenza A in schoolchildren. The American journal of clinical nutrition, 91(5), 1255-1260.
25. Cannell, J. J., Vieth, R., Umhau, J. C., Holick, M. F., Grant, W. B., Madronich, S., & Giovannucci, E. (2006). Epidemic influenza and vitamin D. Epidemiology & Infection, 134(6), 1129-1140.
26. Beard, J. A., Bearden, A., & Striker, R. (2011). Vitamin D and the anti-viral state. Journal of Clinical Virology, 50(3), 194-200.
27. Heaney, R. P., & Holick, M. F. (2011). Why the IOM recommendations for vitamin D are deficient. Journal of Bone and Mineral Research, 26(3), 455-457.
28. Glerup, H., Mikkelsen, K., Poulsen, L., Hass, E., Overbeck, S., Thomsen, J., & Eriksen, E. F. (2000). Commonly recommended daily intake of vitamin D is not sufficient if sunlight exposure is limited. Journal of internal medicine, 247(2), 260-268.
Ako vám môže vitamín D zachrániť život?
Oznámkujte tento článok 🙂