Aký vplyv má paprika na ľudské telo?

Paprika je excelentným zdrojom vitamínu C. Platí to najmä pre dozretejšie červené papriky. Paprika je taktiež dobrým zdrojom vitamínu A a vlákniny. Má taktiež antioxidačné vlastnosti, ktoré môžu pomôcť ochrániť vaše telo pred srdcovocievnymi ochoreniami a niektorými druhmi rakoviny. (1)

Paprika akej farby je považovaná za zdravšiu? 

Červená paprika obsahuje najviac živín, pretože, sa pestuje najdlhšie. Zelená paprika sa zbiera skôr, ešte predtým než stihne zožltnúť, sfarbiť sa do oranžova a potom do červena. V porovnaní so zelenou paprikou má červená takmer 11-krát viac betakaroténu a 1,5-krát viac vitamínu C. (2)

Koľko papriky denne by ste mali zjesť?

Niektorí ľudia majú bežne problém s tým, že je paprika pre nich “ťažká” a môžu jej zjesť iba malé množstvo. V prípade, že to “preženú”, nasledujú u nich tráviacie problémy a ďalšie zápalové symptómy. Záleží teda na tom, ako vaše telo papriku toleruje. Ideálne sa vo všeobecnosti odporúča skonzumovať 1 kus papriky denne. (3)

Zvyšuje paprika hodnoty krvného cukru?

Nie. Paprika má nízky obsah sacharidov. Z tohto dôvodu pri jej konzumácii nedochádza k zvyšovaniu krvného cukru. Naopak, paprika môže pomáhať zlepšiť inzulínovú rezistenciu a je teda vhodná aj pre ľudí s cukrovkou. (4)

Má paprika protizápalové vlastnosti?

Áno. Paprika (hlavne červená) má vysoký obsah antioxidantov a malé množstvo škrobov. Podobne ako štipľavá paprika, tak aj červená paprika obsahuje chemickú látku kapsaicín, ktorá je známa tým, že pomáha znižovať zápal v tele a potenciálne dokonca i bolesť. (5)

Je zdravšia surová alebo varená paprika?

Vitamín C sa teplom ľahko ničí, takže surová alebo mierne uvarená paprika, si zachová viac živín, ako paprika, ktorá sa varí dlhšie. (6)

Aké má paprika výživové zloženie?

100 gramov červenej papriky obsahuje 31 kcal, 6.65 g sacharidov, 0.9 g bielkovín, 0.13 g tuku a 1.2 g vlákniny. (7)

100 gramov žltej papriky obsahuje 31 kcal, 6.6 g sacharidov, 0.82 g bielkovín, 0.12 g tuku a 1.1 g vlákniny. (8)

100 gramov zelenej papriky obsahuje 23 kcal, 4.78 g sacharidov, 0.72 g bielkovín, 0.13 g tuku a 0.9 g vlákniny. (9)

Chutné a rýchle recepty nielen s paprikou nájdete v jedálničku na mieru.

Paprika
5 (100%) 1 hlas[ov]

Páčil sa vám článok? Odporučte ho i svojim priateľom!
Tomáš je autor projektu Nutrition Experts, ktorého poslaním je učiť ľudí, ako získať vysnívanú postavu, zvýšiť svoju kondíciu, získať viac energie, odstrániť únavu a to vďaka správnym informáciám o výžive postavených na vedeckých základoch. Je autorom knihy Chudnutie na mieru, absolventom Univerzity Komenského FTVŠ v Bratislave (Mgr.) a Karlovej univerzity FTVS v Prahe (PhD.). Tomáš sa odborne zaoberá výživou, telesnou zdatnosťou, nadváhou a obezitou dospelých, prednáša a publikuje v odborných časopisoch na Slovensku i v zahraničí. So svojimi klientmi pracuje individuálnou formou prostredníctvom bežne dostupných potravín. Osobnými i online konzultáciami, jedálničkom na mieru i komplexnou osobnou starostlivosťou. Jeho klienti schudli jedlom už viac ako 1 000 kilogramov. Organizácia BPH - British Publishing House Ltd. ho v roku 2022 zaradila do encyklopédie významných osobností Slovenskej a Českej republiky.