Aké zdravotné výhody quinoa ponúka?

Quinoa je bohatým zdrojom antioxidantov, ktoré môžu pôsobiť preventívne pred poškodením srdca a ďalších orgánov. Strava, ktorá je bohatá na antioxidanty súvisí s poklesom rizika srdcových chorôb. Quinoa obsahuje taktiež vlákninu, ktorá môže pomôcť s hladinou cholesterolu i hladinou cukru v krvi, čím znižuje riziko cukrovky a srdcových ochorení. (1)

Môžem jesť quinou každý deň?

Áno. Podľa Harvardskej štúdie, jedenie 1 misky quinoi denne, môže znížiť riziko predčasného úmrtia na rakovinu, srdcové ochorenia, cukrovku, respiračné ochorenia a ďalšie chronické choroby o 17 % (2)

Je quinoa zdravšia ako ryža?

Áno. Šálka quinoi vám poskytne dvojnásobne viac bielkovín a zhruba o 5 gramov vlákniny viac než rovnaké množstvo bielej ryže. Quinoa teda nie je iba zdravšia voľba ako biela ryža, ale taktiež vás dokáže rýchlejšie zasýtiť s menším množstvom porcie. (3)

Je quinoa bezlepková?

Áno. Quinoa je bezlepková obilnina. Predstavuje teda skvelú alternatívu pre bezlepkový jedálniček. Navyše quina poskytuje vyššie množstvo antioxidantov ako iné bežné obilniny konzumované pri bezlepkovej diéte. (4)

Pomáha quinoa pri chudnutí?

Áno. Quinoa obsahuje nerozpustnú vlákninu, ktoré pomáha zvýšiť váš pocit sýtosti a udržať ho dlhšiu dobu. To je pri chudnutí prospešné. Obsahuje taktiež dobrý zdroj bielkovín, takže vám pomôže zrýchliť metabolizmus a znížiť rôzne chute na nezdravé potraviny. (5)

Môžu quinou konzumovať diabetici?

Áno. Quinoa má nízky glykemický index (cca 53), čo znamená, že nie je príčinou dramatického nárastu hladiny cukru v krvi. Hlavným dôvodom je obsah vlákniny a bielkovín, ktoré spomaľujú proces trávenia. (6)

Pomáha quinoa pri prevencii rakoviny?

Áno. Nedávna vedecká štúdia informovala, že quinoa obsahuje fenolové zlúčeniny, ktoré v predklinických štúdiách preukázali protirakovinovú aktivitu. Quinoa teda môže vďaka svojmu obsahu polyfenolov, pomôcť znížiť riziko rakoviny, ale i srdcovocievnych ochorení. (7)

Ako quinou uvariť?

  1. Nalejte si vodu do hrnca* a pridajte soľ.
  2. Nasypte do hrnca quinou a priveďte vodu do varu.
  3. Potom znížte teplotu a quinou varte v hrnci, nezakrytú, približne 15 minút. Alebo kým quinoa nezmäkkne a okolo každého zrnka sa neobjaví biely “chvost”.
  4. Keď je quinoa uvarená, odložte ju zo sporáka a nechajte zakrytú 5 minút.
  5. To je všetko 🙂 Teraz si už môžete quinou iba dochutiť podľa potreby a skonzumovať s ďalšími ingredianciami.

*Použite pomer 2:1. Napríklad 2 šálky vody a 1 šálka quinoi.

Aké má quinoa výživové zloženie?

100 g neuvarenej quinoi obsahuje 368 kcal, 64.2 g sacharidov, 14.1 g bielkovín, 6.07 g tuku a 7.0 g vlákniny. (8)

100 g uvarenej quinoi obsahuje 120 kcal, 21.3 g sacharidov, 4.4 g bielkovín, 1.92 g tuku a 2.8 g vlákniny. (9)

Chutné a rýchle recepty nielen s quinoou nájdete v jedálničku na mieru.

Quinoa
Oznámkujte tento článok 🙂

Páčil sa vám článok? Odporučte ho i svojim priateľom!
Tomáš je autor projektu Nutrition Experts, ktorého poslaním je učiť ľudí, ako získať vysnívanú postavu, zvýšiť svoju kondíciu, získať viac energie, odstrániť únavu a to vďaka správnym informáciám o výžive postavených na vedeckých základoch. Je autorom knihy Chudnutie na mieru, absolventom Univerzity Komenského FTVŠ v Bratislave (Mgr.) a Karlovej univerzity FTVS v Prahe (PhD.). Tomáš sa odborne zaoberá výživou, telesnou zdatnosťou, nadváhou a obezitou dospelých, prednáša a publikuje v odborných časopisoch na Slovensku i v zahraničí. So svojimi klientmi pracuje individuálnou formou prostredníctvom bežne dostupných potravín. Osobnými i online konzultáciami, jedálničkom na mieru i komplexnou osobnou starostlivosťou. Jeho klienti schudli jedlom už viac ako 1 000 kilogramov. Organizácia BPH - British Publishing House Ltd. ho v roku 2022 zaradila do encyklopédie významných osobností Slovenskej a Českej republiky.