Aké zdravotné výhody kuskus poskytuje?
Kuskus vo svojej celozrnnej forme je dobrým zdrojom vlákniny. Vláknina je pre váš organizmus prospešná z viacerých dôvodov. Pomáha zabrániť zvýšeniu hladiny cukru v krvi a udržať vás dlhšie zasýtených. Rovnako tak môže pomáhať znižovať cholesterol, ktorý môže znížiť riziko srdcových ochorení. (1)
Pomáha kuskus pri chudnutí?
Áno. 1 šálka kuskusu neobsahuje viac než 200 kalórií. Navyše kuskus má vysoký obsah bielkovín, ktorý vám pomáha udržať sýtosť po dlhšiu dobu. Vláknina a bielkoviny v kuskuse, vám dokážu pomôcť pri znížení chuti do jedla i pocitu hladu a to po dobu niekoľkých hodín. Preto je kuskus pri chudnutí vhodnou potravinou. (2)
Má kuskus protizápalové vlastnosti?
Áno. Kuskus obsahuje selén. Tento minerál i antioxidant zároveň pomáha podporovať váš imunitný systém. Z tohto dôvodu selén pomáha znižovať zápal v tele, vďaka posilneniu imunity a to znížením oxidačného stresu v tele. (3)
Je kuskus zdravší ako biela ryža?
Áno. Zatiaľ čo kuskus a biela ryža majú takmer rovnaké množstvo kalórií na 100 gramov, kuskus obsahuje vyššie množstvo bielkovín, vitamínov a minerálov. Z tohto dôvodu je považovaný kuskus za zdravšiu voľbu ako biela ryža. (4)
Je kuskus bezlepkový?
Nie. Kuskus nie je bezlepková obilnina. Vyrába sa totiž z krupice, čo je granula tvrdej pšenice. Preto nie je bezlepkový. (5)
Zvyšuje kuskus hladinu krvného cukru?
Áno. Kuskus je síce zdravá potravina, avšak obsahuje vysoké množstvo jednoduchých sacharidov, ktoré sa metabolizujú na cukor a zvyšujú hladinu glukózu v krvi. Preto by diabetici mali byť pri jeho konzumácii opatrní. (6) Lepšou voľbou pre diabetikov by mohol byť kuskus v celozrnnej forme. Ten obsahuje vyššie množstvo vlákniny, ktorá naopak pomáha zabrániť zvýšeniu hladiny cukru v krvi.
Je zdravšie jesť studený alebo teplý kuskus?
Kuskus môžete jesť v oboch formách. Studený aj teplý.
Ako si kuskus uvariť?
Veľmi jednoducho:
- Nasypte kuskus do misky a zalejte ho vriacou vodou. Na 1 šálku kuskusu použite 1 a 1/2 šálky vody. Zaliaty kuskus by mal byť celý pod vodou.
- Misku zakryte a nechajte kuskus 5 minút odstáť.
- To je všetko 🙂 Teraz si už môžete kuskus iba dochutiť podľa potreby a skonzumovať s ďalšími ingredianciami.
Aké má kuskus výživové zloženie?
100 g neuvareného kuskusu obsahuje 376 kcal, 77.4 g sacharidov, 12.8 g bielkovín, 0.64 g tuku a 5.0 g vlákniny. (7)
100 g uvareného kuskusu obsahuje 112 kcal, 23.2 g sacharidov, 3.79 g bielkovín, 0.16 g tuku a 1.4 g vlákniny. (8)
© Tomáš Hadžega
Chutné a rýchle recepty s kuskusom nájdete v jedálničku na mieru, ale i v Kaki online kuchárke.