6 potravín, ktoré z vás vysávajú energiu
Niektoré potraviny z nás energiu doslova vycicajú.

6 potravín, ktoré z vás vysávajú energiu a pridávajú kilá navyše

1  2

3. Trans tuky

Trans mastné kyseliny, tiež známe ako “hydrogenované” alebo “čiastočne hydrogenované” tuky, sú nenasýtené tuky, ktoré boli chemicky modifikované, aby sa zvýšila ich skladovateľnosť a dosiahla tuhosť pri izbovej teplote.

Tento proces vyžaduje vodík a vysoký tlak. Je veľmi zvláštne, že niekomu niekedy vôbec napadlo, že tieto priemyselne vyrábané tuky budú vhodné pre ľudskú spotrebu.

A prečo sa teda trans tukom vyhnúť?

Konzumáciaou transmastných tukov vedie k zvyšovaniu hladiny (zlého) LDL cholesterolu a znižujú hladiny (dobrého) HDL cholesterolu. Rovnako tak trans tuky zvyšujú abdominálny (brušný) tuk a ich konzumácia môže viesť k rôznym vážnym zdravotným problémom. (15, 16, 17)

4. Osivá a rastlinné oleje

Sója a kukuričný olej, často vykresľované, ako veľmi zdravé potraviny sú v skutočnosti pre ľudské telo veľmi neprirodzené, pretože sme k nim z hľadiska evolučnej histórie získali prístup len nedávno…

Tieto tuky obsahujú množstvo omega-6 mastných kyselín, my však pre zabezpečenie optimálneho fungovania nášho tela potrebujeme získať omega-6 a omega-3 v určitom pomere.

Konzumácia príliš veľkého množstva omega-6 a nízka konzumácia omega-3 môže viesť v ľudskom tele k zápalom, ktoré sú v našej modernej civilizácii hlavnou príčinou mnohých zdravotných problémov.

Štúdie ukazujú, že nadmerná spotreba priemyselne spracovaných semien a rastlinných olejov môže viesť k systémovému zápalu, kardiovaskulárnym ochoreniam a dokonca k rakovine. (18, 19, 20, 21, 22)

Preto je dôležité vyhnúť sa prebytočnej konzumácii omega-6 tukov zo semien a rastlinných olejov. Namiesto toho zvýšte príjem omega-3 z tučných rýb alebo oleja z treščej pečene.

5. Umelé sladidlá

Veľké množstvo ľudí si myslí, že potravinové ingrediencie, ktoré neobsahujú žiadne kalórie nemôžu naše zdravie poškodiť. Toto presvedčenie je však veľmi veľký omyl. A to obzvlášť platí pre umelé sladidlá.

Štúdie poukazujú na to, že spotreba umelých sladidiel veľmi úzko súvisí s predčasným pôrodom a rôznymi chorobami, ako je metabolický syndróm, obezita a diabetes II. typu. (23, 24, 25)

Tieto výskumné štúdie netvrdia, že za vznikom týchto chorôb stoja iba umelé sladidlá. Tých faktorov je samozrejme viac. Kým však neexistujú kontrolované pokusy, ktoré by potvrdili, že konzumácia umelých sladidiel je zdraviu bezpečná, odporúčame vám ich príjem obmedziť.

Keď už sladidlo predsa len musíte použiť, vyberte si stéviu, ktorá dokáže u diabetikov zlepšiť kontrolu glykémie a znížiť krvný tlak. (26, 27)

6. Čokoľvek s označením ako “s nízkym obsahom tuku” alebo “diétne”

Potravinársky priemysel je proste biznis. To je fakt. A cieľom marketérov, ktorí pre tieto spoločnosti pracujú, je predať čo najviac.

Preto dokonca i na výrobkoch, ktoré sú určené pre deti a sú označované, ako zdravé nájdete nápisy, ako “diétne”, “nízkotučné” alebo “celozrnné.” Pravdou, ale je, že tieto výrobky veľmi často obsahujú cukry s naozaj vysokým obsahom a sú veľmi nezdravé. 

Preto buďte aj v tomto prípade bdelý, chytrý, inteligentný a čítajte etikety. Pretože pravdou je, že dokonca aj potraviny, ktoré sú vydávané za zdravé sú veľmi často viac ako nezdravé.

Čo by ste si teda z tohto článku mali odniesť?

Keď sa chcete cítiť plný energie, byť zdravý, udržať si svoju hmotnosť a vyhnúť sa nepríjemným zdravotným problémom, snažte sa potraviny o ktorých bola reč obmedziť alebo úplne vylúčiť.

Neznamená to, že sa im máte hneď teraz vyhnúť úplne. Na začiatok stačí množstvo týchto potravín pomaličky obmedzovať a ako náhradu pridávať ich zdravé alternatívy. 

Že neviete, ktoré to sú?

To vôbec nie je problém. Rozumiem vám, že je tých informácií na vás zrazu nejako príliš veľa. To však nie je dôvod na obavy či rezignáciu. To, ako nahradiť nezdravé potraviny vo vašej strave a nahradiť ich zdravými alternatívami, ktoré vám pomôžu prirodzene schudnúť a cítiť sa viac “energicky” má jednoduché riešenie.

Všetko podstatné nájdete v jedinečnej službe jedálniček na mieru.

© Tomáš Hadžega

6 potravín, ktoré z vás vysávajú energiu a pridávajú kilá navyše
3.5 (70%) 2 hlas[ov]

1
2
Páčil sa vám článok? Odporučte ho i svojim priateľom!
Tomáš je autor projektu Nutrition Experts, ktorého poslaním je učiť ľudí, ako získať vysnívanú postavu, zvýšiť svoju kondíciu, získať viac energie, odstrániť únavu a to vďaka správnym informáciám o výžive postavených na vedeckých základoch. Je autorom knihy Chudnutie na mieru, absolventom Univerzity Komenského FTVŠ v Bratislave (Mgr.) a Karlovej univerzity FTVS v Prahe (PhD.). Tomáš sa odborne zaoberá výživou, telesnou zdatnosťou, nadváhou a obezitou dospelých, prednáša a publikuje v odborných časopisoch na Slovensku i v zahraničí. So svojimi klientmi pracuje individuálnou formou prostredníctvom bežne dostupných potravín. Osobnými i online konzultáciami, jedálničkom na mieru i komplexnou osobnou starostlivosťou. Jeho klienti schudli jedlom už viac ako 1 000 kilogramov. Organizácia BPH - British Publishing House Ltd. ho v roku 2022 zaradila do encyklopédie významných osobností Slovenskej a Českej republiky.
error: Obsah je chránený!