1 2 3
4. Cukor môže u niektorých ľudí spôsobiť závislosť
Na záver to najlepšie. Čerešnička na torte. A to doslova.
Vedecké štúdie totiž ukázali, že samotný cukor dokáže aktivovať dopamín a opiáty v centrách odmeňovania mozgu rovnako, ako konzumácia drog – napríklad kokaínu. (6)
Vo veľkom rozsiahlom recenzovanom dokumente, ktorý bol zverejnený v roku 2008 v časopise Neuroscience a Biobehavioural Reviews výskumníci skúmali dôkazy o návykovom potenciáli cukru. (7)
Tieto štúdie sa uskutočnili na potkanoch, ktoré sú veľmi blízke človeku, pretože sa u nich závislosť na drogách prejavila rovnakým spôsobom, ako závislosť u ľudí.
Citácia zo štúdie:
“Preskúmané dôkazy podporujú teóriu, že za určitých okolností môže prerušovaný prístup k cukru viesť k zmenám v správaní a neurochemickým zmenám, ktoré sú podobné účinkom pri zneužívaní návykových látok.”
A je to tu.
Konzumácia cukru z nás robí nielen tučných ľudí, ale doslova ešte aj závislákov.
A toto sú naozaj veľmi silné dôkazy. Konzumácia cukru totiž ovplyvňuje rovnaké neurálne cesty v mozgu, ako konzumácia drog.
Konzumácia cukru nám prináša “potešenie” a uvoľnuje dopamín a opiáty v systéme odmeňovania mozgu, konkrétne v oblasti nazývanej Nucleus Accumbens. (8) Ide o rovnaké oblasti, ako tie ktoré sú stimulované pri konzumácii drog, ako je nikotín a kokaín. U niektorých jedincov s určitou predispozícii to môže viesť k plnej závislosti.
Jednotlivci, ktorí nedokážu cukru odolať, nie sú schopní znížiť jeho spotrebu alebo ho úplne prestať konzumovať a to aj napriek negatívnym fyzickým dôsledkom (ako je prírastok hmotnosti) sú jednoducho na cukre závislí.
Uvedomme si teda, že:
Konzumácia cukru, kvôli silným účinkom na systém odmeňovania v mozgu, vedie k klasickým príznakom závislosti, ktorá je porovnateľná so závislosťou na drogách. Touto závislosťou sa aktivuje správanie so silnou potrebu odmeny, ktoré ktoré môže viesť k prejedaniu a nakoniec k nadváhe alebo obezite.
Čím viac cukru budete jesť a čím dlhšie bude tento proces pokračovať, tým silnejším sa stane. Neznášanlivosť inzulínu a leptínu sa postupom času zvýši a správanie so silnou potrebu odmeny sa stane mocnejším.
Týmto spôsobom cukor vytvorí extrémne silný biochemický pohon, aby ste mohli jesť viac, spaľovať menej a priberať na hmotnosti. Snažiť sa voľou prekonať tento silný proces je takmer nemožné.
Ako to teda zmeniť?
Jednoduchá, ale veľmi účinná je rada – obmedzte príjem cukru vo vašej strave.
Vyhnite sa najmä konzumácii glukózo-fruktózového sirupu. Toto sladidlo je síce súčasťou prakticky všetkých spracovaných potravín, ale jeho najväčším zdrojom sú sladené nápoje. Toto sladidlo má za následok pravdepodobne najväčší nárast zdravotných problémov na svete.
Pri vyváženej a vhodnej strave by vám malé množstvo týchto sladených nápojov nemalo nijakým spôsobom ublížiť, ale keď už máte nadváhu alebo nejaký zdravotný problém konzumácii sladených nápojov sa vyvarujte.
Prejdite postupne na minerálne vody alebo obyčajnú vodu s citrónom.
Ďalším zdrojom fruktózy môžu byť tzv. dia výrobky. Tieto výrobky taktiež obsahujú fruktózu a umelé sladidlá, aj keď ich mnohí ľudia považujú za zdravšie alternatívy bežných produktov. Pravdou však je, že ich nadmerná konzumácia môže rokmi sama viesť až k cukrovke II. typu.
Máte pravdu. Je ťažké sa v dnešnom informačnom svete vyznať, čomu veriť a čomu nie.
Cieľom Nutrition Experts je prinášať vám pravdivé informácie. Informácie, ktoré sú overené a vedecký dokázané. Informácie o ktoré sa môžete oprieť. V mojej knihe Chudnutie na mieru nájdete vedecky overené informácie z viac ako 500 vedeckých štúdií spolu s úspešnými príbehmi chudnutia u bežných ľudí. Ukážku zdarma si môžete prečítať tu >>
© Tomáš Hadžega